Köpekler Neden Titrer ?
Köpeğinizin titrediğine birden çok defa şahit olmuş olabilirsiniz. Hatta onu sıcak tutacak giysiler giydirmenize, evin sıcaklığını ideal seviyeye getirmenize rağmen titremesinin önüne geçememiş olmanız mümkündür. Çünkü köpeğinizin titremesi yalnızca üşümesiyle ilgili değildir. Heyecanlanma gibi basit bir olay da ciddi bir hastalık da köpeklerde titremeye neden olabilir.
Söz konusu soğuk hava olduğunda köpekler de insanlardan farklı değil. Hava soğuksa, tıpkı bizim gibi onlar da üşür ve titrerler. Sağlıklarının devamlılığı için onların da soğuktan korunmaya ihtiyaçları vardır. Köpeklerin gövdelerine ve patilerine giydirilebilen, onların vücut ısısını korumaya yardımcı olan bu giysiler sayesinde köpeğiniz soğuk havalarda kendisini daha rahat hissedebilir.
Köpeğinizin bulunduğu iç mekânın ısısını ayarlamak ve/veya ona ısı kaynaklarının yakınında kendisine ait bir alan yaratmak da titremesini engellemeyi sağlayabilir. Örneğin kaloriferin yakınında bir yere onu soğuk gecelerde sıcak tutacak bir köpek yatağı konumlandırabilir, ayrıca üstüne battaniye örtebilirsiniz. Ancak dışarıda kalan köpekleri battaniye gibi tekstil ürünleriyle korumak tehlikeli olabilir. Soğuk havada nemlenerek donan battaniyeler dışarıdaki köpeklerin hipotermiye girmesine yol açabilir.
Stres, Heyecan ve Titreme
Köpekler stres ve heyecana bağlı olarak titreyebilir. Ayrıca titremeye hızlı nefes alıp verme de eşlik edebilir. Strese bağlı titreme kendine başına zararlı olmasa da stres, insanlar gibi köpekler için de iyi değildir.
Bu yüzden stres altında olan köpeğinizi sakinleştirmek ve ortamdaki stres kaynağını ortadan kaldırmak için elinizden geleni yapmalısınız. Stres kaynağı gök gürültüsüyse bu sesi başka seslerle maskelemeyi deneyebilir, köpeğinizin kulaklarına ona zarar vermeyecek şekilde pamuk topları koyabilir ya da ona terapötik oyuncaklar verebilirsiniz.
Köpeğinizin stresli hâlinin geçmemesi ya da bu hâlin sürekli tekrar etmesi durumunda veteriner hekiminiz ile bu konuyu görüşebilirsiniz.
Köpeklerin neden heyecanlandıklarında ya da mutlu olduklarında titredikleri bilinmese de bu tür bir titremenin onlara herhangi bir zararı yoktur. Titremenin arkasında stres gibi bir faktör de bulunmadığı için köpeğinizin sakinleşmesini beklemeniz yeterlidir. Köpeğiniz sakinleştiğinde titremesi de duracaktır.
Titreme ve Sağlık Sorunları
Çeşitli sağlık sorunları köpeklerin titremesine neden olabilir. Bu sağlık sorunlarından en yaygın olanlarından biri, gençlik hastalığı olarak da bilinen distemperdir.
Bir virüsün neden olduğu gençlik hastalığı, genellikle aşıları tam olmayan yavru köpeklerde görülür. Gençlik hastalığı bulaşmış köpeklerde titreme dışında göz ve burun akıntısı, ateş ve öksürük gibi başka belirtiler de bulunur. Gençlik hastalığının tedavisi, genellikle köpeğin vücudu virüs ile savaşırken destekleyici bakım uygulanmasını içerir. Tedavi aynı zamanda antibiyotik, solunum yolu genişletici, fizik terapi ve başka uygulamaları da barındırabilir.
Köpek titremesi, zehirlenmenin bir belirtisi olabilir. Köpekler zehirlendiğinde titremeye kusma, ishal ve mide bulantısı da eşlik edebilir. Köpeklerin çikolata, nikotin ve ksilitol gibi onlar için zehirli olan besinleri tüketmesi durumunda bu konuyla ilgili veteriner hekiminizle görüşmelisiniz. Ayrıca köpeği veteriner hekimle görüşene kadar çok fazla hareket ettirmemelisiniz.
Ağrı ve kırıklar köpeklerde titremeye yol açabilir. Sırt, boyun ve karın ağrısı çekenler titreyebilir. Ayrıca eklemlerde artrit gibi bir sorun varsa bu sorundan etkilenen uzuvlarda titreme meydana gelebilir. Titreme, bir endokrin bozukluğu olan Addison hastalığına da işaret edebilir.
Yaşlanan köpeklerin bacakları güçsüzleştiği için titremesi beklenen bir durum olsa da arkada başka bir neden olabileceği göz ardı edilmemelidir.
Köpeğin titremesi ile sarsıntı ya da nöbet geçirmesi birbirinden farklı belirtiler gösterir. Titremelerde nispeten normal titreme ve sallanma görülürken sarsıntı ve nöbetlerde hareket kabiliyeti ve çevre bilinci kaybolur. Köpeğinizin sarsıntı ya da nöbet geçirdiğini düşünüyorsanız onu vakit kaybetmeden bir veteriner hekime götürmelisiniz.